Selecteer een pagina

Afvallen is niet iets wat een kwestie van minder eten is, maar van bewust eten. Door je lichaam te leren kennen en bewuste keuzes te maken in je voeding zorg je dat je gewicht ervan af kan vliegen. Toch zijn er veel misvattingen rondom afvallen en gaan mensen vaak de fout in. Hier vind je 5 dingen waar mensen vaak de mist in gaan met afvallen!

Alleen focussen op de weegschaal

Een weegschaal geeft vaak geen goede representatie van je gewicht. Wat erop verschijnt, is maar een getal: het zegt niks over je lichaamsvet, je spiermassa of hoeveel vocht je op dat moment vasthoudt. Daarbij kan afhankelijk van het aantal voedsel en vloeistof dat je in je lichaam hebt je gewicht per dag met 1,8 kilo verschillen.

Te veel of te weinig calorieën eten

Afvallen betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je verbruikt. Wanneer je dit doet, gaat je lichaam namelijk de energiereserves verbranden: vet. Als je serieus wilt afvallen, is het belangrijk dat je serieus gaat letten op je calorie-inname, zodat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig calorieën inneemt.

Niet trainen

Afvallen is een combinatie van voeding en beweging. Toch proberen mensen vaak gewicht te verliezen zonder te trainen, maar dan bereik je alsnog niet je ideale gewicht. Een aangepast dieet zorgt namelijk voor een kleinere calorie-inname, maar met fitness bevorder je de verbranding van het overtollige lichaamsvet. Elke vorm van beweging is bevorderend, maar de combinatie van cardio en krachttraining doet wonderen.  

Overschatten hoeveel calorieën je verbrand tijdens het trainen

Mensen overschatten vaak het aantal calorieën dat ze verbanden tijdens het sporten. Want ondanks dat lichaamsbeweging de stofwisseling verhoogt, is dit minder hoog dan je waarschijnlijk denkt. Doordat je tijdens het sporten dus minder calorieën verbrand dan je verwachtte, vormt dit wel een motivatiefactor om juist gezonder te gaan eten.  

Te weinig eiwitten eten

Als je je calorie-inname mindert, mist je lichaam een energiebron. Het is belangrijk dat je dus een andere energiebron vindt: eiwitten. Eiwitten helpen bij het herstellen en laten groeien van spiermassa, maar zorgen er ook voor dat je minder snel opnieuw honger krijgt. Een caloriearm dieet dat rijk is aan eiwitten is echt de sleutel naar succes!

Snel gewicht verliezen

Veel mensen zijn vaak op zoek naar manieren om snel gewicht te verliezen, maar dit zorgt voor tijdelijk resultaat. Met behulp van een voedingsschema kan je echter wel in korte tijd wat kilo’s verliezen. Zo kan je tot wel 5 kilo afvallen in 1 week tijd! Op deze manier kan je snel gewicht verliezen voordat je op vakantie gaat of je helemaal top voelen op een bruiloft.