Selecteer een pagina

Mondwater wordt vaak gebruikt om de mond te reinigen en te desinfecteren, en om de adem te verfrissen. Het is een gemakkelijk te gebruiken product dat in veel huishoudens te vinden is. Maar wat doet mondwater precies, en waarom zou je het gebruiken? In deze blog zullen we de voordelen van mondwater behandelen, evenals de manieren waarop het kan worden gebruikt. 

Een van de belangrijkste redenen om mondwater te gebruiken, is om tandplak en tandsteen te verwijderen. Tandplak is een dunne laag van bacteriën en speeksel die zich op de tanden en het tandvlees vormt. Als het niet regelmatig wordt verwijderd, kan tandplak hard worden en tandsteen vormen, wat kan leiden tot tandvleesontstekingen en gaatjes. Mondwater bevat vaak stoffen zoals chlorhexidine of triclosan, die helpen om bacteriën te doden en tandplak te verwijderen. 

Mondwater kan ook helpen om halitose, ook wel slechte adem genoemd, te verminderen. Halitose kan worden veroorzaakt door bacteriën in de mond, maar ook door andere factoren zoals een droge mond of bepaalde medicijnen. Mondwater bevat vaak menthol of andere verfrissende bestanddelen die de adem kunnen verfrissen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat mondwater slechts een tijdelijke oplossing is voor slechte adem, en dat het niet de oorzaak van de slechte adem zal oplossen. Als je last hebt van slechte adem of vieze smaak in de mond, is het verstandig om een tandarts of mondhygiënist te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te krijgen. 

Mondwater kan ook worden gebruikt om de mond te desinfecteren na het poetsen van de tanden, vooral als je last hebt van een tandvleesontsteking of een andere infectie in de mond. Het kan ook helpen om tandpijn te verminderen door bacteriën te doden die tandbederf veroorzaken. Mondwater bevat vaak alcohol, wat kan helpen om de mond te desinfecteren, maar het is belangrijk om te onthouden dat het ook de mond kan uitdrogen. Als je mond droog aanvoelt na het gebruik van mondwater, kun je overwegen om een alcoholvrij mondwater te gebruiken of om je mond na het gebruik van mondwater te spoelen. Laat je altijd goed informeren door een specialist voor het gebruik van mondwater.