Selecteer een pagina

Als je dagelijks dieet vegetarisch of veganistisch is, ben je vast niet onbekend met de verschillende voedingssupplementen die er op de markt te vinden zijn. Door het strikt verbannen van vis, vlees of andere dierlijke producten, moet je bepaalde voedingssupplementen op een andere manier zien binnen te krijgen om jouw lichaam gezond te houden. Eén van dingen die je als vegan persoon absoluut onvoldoende binnen zal krijgen is Omega 3. Dit is een essentieel vetzuur dat je vooral opneemt door het eten van vis en schelpdieren, maar laat dat als veggie persoon nou net het probleem zijn. We willen hierbij wel even de nuance maken dat maar liefst 90% van de Nederlanders niet genoeg Omega 3 binnenkrijgt. De reden hiervan is dat je minstens drie vette vissen zou moeten eten om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Omega 3 te komen. En dat is zelfs voor een ichtyofaag een hoop vis.

Effecten Omega 3

Omega 3 vervult een belangrijke functie in het gezond en vitaal houden van je hart, hersenen en ogen. Het consumeren van Omega 3 verlaagt aanzienlijk de kans op sterfte door hart- en vaatziekten, houdt het cholesterolgehalte onder controle en beperkt het risico op een te hoge bloeddruk. Daarnaast zou het vetzuur een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Zo zou de inname van Omega 3 zorgen voor een verminderde kans op depressie. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen dat klachten van depressieve personen aanzienlijk verminderden na structurele inname ervan. Naast het verlagen van somberheid, beschermt Omega 3 je bovendien ook nog tegen dementie. Tenslotte is het vetzuur ook een belangrijke bouwstof voor het netvlies. Zo verminder je de kans op oogschade en blindheid.

We kunnen dus concluderen dat Omega 3 een enorm belangrijk vetzuur is dat we zeker voldoende moeten opnemen om gezond te blijven. Echter is dit waar het schoentje wringt. Vissen eten algen en wij eten vis, of juist niet. En dat is het probleem. Gelukkig is er tegenwoordig plantaardige, en dus vegan Omega 3 op de markt. Dankzij een innovatieve technologie wordt dit essentiële vetzuur direct uit algen gehaald. Zo krijg je de meest zuivere vorm van Omega 3; zonder gifstoffen en volledig plantaardig. 

Voordelen voor de oceaan

Zoals we al eerder aanhaalden, is Omega 3 hartstikke goed voor je. Helaas is het eten van vis of slikken van visolie niet zo gezond voor onze oceaan. Jaarlijks wordt meer dan 90 miljard kilo vis uit de oceaan gehaald voor eigen consumptie. Een groot deel daarvan is bijvangst, zoals dolfijnen en schildpadden. Deze bijvangst wordt niet gebruikt voor consumptie. Als we zo doorgaan, is de zee in 2048 helemaal leeg. Bovendien bevatten vissen vaak veel schadelijke stoffen zoals kwik door menselijke vervuiling. Dat kwik niet gezond is voor je, moeten we je natuurlijk niet vertellen. 

Dus wat de reden van jouw vegetarisch of veganistisch dieet ook is: wat goed van je! Bedankt om jouw steentje bij te dragen aan het gezond houden van de aarde en onze oceanen. Om jezelf nu ook nog gezond te houden, raden we je toch aan om Omega 3 vegetarisch te consumeren. Gelukkig hoef je hiervoor dus geen vis te eten, maar kunnen we dit essentiële vetzuur nu rechtstreeks uit algen halen en wordt dit verwerkt in voedingssupplementen die je zo in de winkel kan kopen. Lekker toch?