Selecteer een pagina

Begin je al wat ouder te worden en heb je het gevoel dat je niet meer zo goed hoort als vroeger? Beïnvloedt het je dagelijkse leven en wil je er graag iets aan veranderen? Tegenwoordig kan je dit eenvoudig doen door online gehoor testen uit te voeren.

Waarom online?

Ben je op zoek naar een oplossing voor jezelf of voor iemand anders? Indien je voor jezelf een oplossing zoekt voor je gehoorprobleem zal je makkelijker naar een specialist gaan en aan hem of haar raad vragen over hoe je gehoor te verbeteren aan de hand van een test. Indien je echter bezorgd bent over iemand anders en die persoon niet al te gewillig is om naar de oorarts te gaan, kan een online test een goede eerste stap zijn tot bewustmaking van het gehoorprobleem.

Ook op verplaatsing kan je je gehoor testen

Indien online je gehoor testen toch niet je ding is of je hebt aan de hand van de test ondernomen dat je gehoor inderdaad sterk achteruit is gegaan, wordt het tijd om naar een specialist te gaan. Er bestaan verschillende gespecialiseerde winkels die een hoorapparaat op maat kunnen maken gelinkt aan het oplossen van jouw noden. In elke grotere stad bestaat er wel een filiaal van een hoorcentrum, zoals bijvoorbeeld Van Boxtel hoorwinkels. Zij geven je aan de hand van testen advies op maat en bespreken samen met jou waar je je het meest comfortabel bij voelt.

Hoe wordt het gehoor getest?

Aan de hand van verschillende testen kunnen ze gemakkelijk je gehoor meten door je geluiden van verschillende frequenties te laten horen. Men begint meestal door het bekijken van je oor en trommelvlies om zeker te zijn dat je ingang vrij is. Daarna start men met de ‘piepjestest’ met de verschillende frequenties om zo te meten welke frequenties je hoort en welke niet. Daarna begint men met een spraaktest om zo in de realiteit te testen welk geluid van spraak je het beste hoort. Hoe moet men praten zodat je het het beste verstaat? Dit is een goede indicator van je gehoor. Op het einde worden de resultaten van beide testen aan je getoond en maakt men een conclusie op basis van je gehoordrempel, aan de hand van de pieptest, en de Woord Herkennings Score (WHS). 

Verschillende oplossingen

Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijke oplossingen aan de hand van gehoorapparaten. Vroeger waren deze zeer groot en opvallend waardoor iedereen meteen zag dat je gehoorproblemen had. Nu is dit al lang niet meer het geval. Het meest gebruike gehoorapparaat is in-oor of achter het oor en onzichtbaar. Deze werken op kleine batterijen die je om de zoveel tijd, meestal een week, moet vervangen. Indien je gehoor sterk achteruit is gegaan, zal je een zwaarder hoorapparaat nodig hebben. Vraag en volg altijd de raad van je audicien.